5 Mayıs 2014 Pazartesi

Tesettür Nedir? Müslüman Kadın Nasıl Olmalıdır?

Zor zamanlar yaşıyoruz, yaşanmaması gereken. Farkindalik yok, olması gerekenin aksine ne yazıkki birçok şey.
Tesettürden bahsedeceğim bugün sizlere.
Fark ettiniz mi bilmem, az önce baş örtümun Allah'in istediği gibi olup olmadığına bakmadiniz, görünüşüne gore yargiladiniz sadece. Görünüşündeki hakikate gore değil. Bu incitiyor ya bizi de.
Yanlış unsurlar değerli oldu. Ana madde: Hoş görünmek olduğunda Allah rızası göz ardı edildi ne yazık ki. Rahatsız etmiyor sizi şuanki görünüşümde olan ortum, halbuki rahatsız olmustunuz az önce şeklinden. Hakikat değil rahatsız olunan unsur, şekil ne yazık!
Az önceki gibi olsaydı ortum, biri karşıma çıkıp, yamuk orttugumu söylerdi, niçin hakikatteki yamukluklara, yanlışlıklara bu kadar duyarsız olduk? Allah tesetturu kadını da erkeği de kötülüklerden korumak için emretmedi mi? Niçin bu masum emri, kötülüklere alet eder ki insan? Bilmediğinde arastirmaz, daha kötüsü, bilse bile aksini yapmak için zorlar kendini. Anlaşılacağı üzere konum: Tesettür, benim. Bugün de bu konuya değinmek istiyorum inşallah.
Bir ayetle başlamak istiyorum konuya,
"Ey peygamber! Eşlerine , kızlarına, mümin kadınlara dış elbiselerinden üstlerine giyinmelerini söyle. Bu onların tanınıp, kendilerine sarkıntılık edilmemesi için daha uygundur. Allah çok bağışlayıcı, çok esirgeyicidir. "(Ahzab Suresi 59. Ayet.)
Allah kulu için, en iyisini emir olarak koymuş karşımıza. Ne yazıyor ayette, "Kendilerine sarkıntılık edilmemesi için daha uygundur. " sizin için en güzel olanı önümüze koymuşken Allah, onun dediğinin aksine davranmak doğru olur mu?
Gelelim teseturun ne demek olduğuna, tesettür avret yerlerinin örtülmesi demektir. Kadınlar ve erkekler için avret yerleri farklıdır.
Bir kadının vücudunda örtmesi gereken yerleri, Peygamber efendimiz hayatın dayken göstermiştir.
Hz. Aişe'den rivayete göre,
Bir gün Hz. Ebubekir 'in  kızı Esma ince bir elbise ile Allah rasulunun huzuruna girmişti. Resulullah (s.a.v) ondan yüz çevirdi ve sonrasında şöyle buyurdu:
"Ey Esma! Şüphesiz kadın ergenlik çağına ulaşınca, onun şu ve şu yerlerinden başkasınin görünmesi uygun degildir. " Hz. Peygamber bunu söylerken yüzüne ve avuçlarina işaret etmişti. (Ebu Davud, Libas, 31)
Yani kadının yüzü ve elleri dışında diğer kısımlarının gözükmesi, kendilerine helal olmayan kimseler için doğru degildir. (Bu sırada yavaşça örtüyü boynunu kapatacak şekilde ayarla)
Örtülmesi derken örtünün nasıl olduğu hususu burada çok önemlidir. Sizce, başörtülü bir kadının altına dar pantolon, üstüne kısa bir bluz giymesi ne kadar doğru olur? Şimdi az önceki kıssadan, Hz. Esma'yi düşünün, muhtemelen üzerinde az önce anlattığım durumdaki KIYAFET, TARZ olarak adlandırılan kumas parçalarından çok daha uygun bir elbise vardır. Evet dönelim o kıyafete, altinizda pantolon, uzerinizde de tıpkı pantolon gibi dar olan bir bluz. Karşınıza çıkıyor Hz. Muhammed (s.a.v). Görüyor sizi, çeviriyor hemen yüzünü, Hz. Esma'da olduğu gibi. Bir daha bakıp bakmayacagi meçhul ama ne yazık ki. Çünkü sen hala öyle giyiniyorsun. Onu gormuyorsun ya, haberi yok zannediyorsun. Ki ölümünden seneler önce söylemiş:
"Ümmetimin son dönemlerinde giyimli fakat çıplak bir takim kadınlar olacak. Bunların başlarının üstü deve hörgücü gibi bulunacaktır. Onlar cennete giremez, cennetin kokusunu dahi alamazlar." (Ebu Davud, Libas 125, Cennet 52)
Tüyleri urperiyor değil mi insanin? Bu kadar yakınken kazanamamak Allah'in ve peygamberimizin sevgisini...
Tesettür hakkında konuşmaya devam edelim.
Tesettür, müslüman kadının kimliğidir. Onun müslüman olduğunun göstergesi, koruyucu kalkanıdır. Tesettürlu bir kimsenin yanında, insanlar daha dikkatli davranmaya çalışırlar. İnsan dedim tabii ki, kimi saygısız varliklar müstesna. 

Tesettür bir nevi şudur: Müslümanlar, her sen Allah'ın rızasına uygun olarak mallarının zekatını yoksul Müslümanlara verirler. Aciz-Yoksul ve yoksun biz kulların bedeninin zekatı ise tesettürdür bir nevi. Her ibadet gibi sevabı boldur, ve kötülüklerden koruyucudur.

Tesettür yalnızca bedeni korumak değildir. Aklı da arındırmaktır kötü düşüncelerden. Misal verelim bu konuda SU DOLU BİR BARDAĞI.
Akşam su koyun bir bardağa, su bardağının içi tamamen su dolu… Sabah kalktığınızda, içinizden o bardaktan su içmek gelir mi? Örtün bir de akşamdan bardağın üstünü. Tereddüt etmeden içersiniz suyu. Tesettür de bunun gibidir. Ne kadar iyi örtülürse, o kadar siner içimize. İnsanlar ondan yararlanır. Yararlanmak istemese dahi zorunludur buna. Çünkü su, temel bir ihtiyaçtır.
 Bir de üstü açık olup da her saat daha fazla kirlenmiş suyu düşünün. İçmek istemezsiniz suyu. Aynı maddelerden oluşsa, aynı elementleri taşısa dahi yararlanmak istemezsiniz. Tesettür sadece örtüyle örtmek değildir bedeni kısaca. O örtü, içinide örter insanın; uzaklaştırır kötülükten. İstese de istemese de, alışkanlıktan, her gece kapatır suyun üstünü. Korumak ister onu, çünkü temiz suyun tadını almıştır. Böyledir tesettür de, hammaddenin korunağıdır. Bu yüzden ne kadar örttüğüne dikkat etmeli insan. Bunun dışında ne ile ve nasıl örttüğüne de.

Su örneğinden devam edecek olursa konuya, belki tesettürün tam olarak ne demek olduğu daha iyi anlaşılır. Üstünü tamamen örttüğünüz bardaktan su içersiniz değil mi? Tıpkı önceden de bahsettim gibi. Neden örtmüştük suyu? Kirlenmesin diye. İçine koyulan madde pisse peki? Yani insanın özü… Zaten içmeyeceksen o suyu, içtiğinde rahatsız edecekse, örtmene ne gerek var onun üstünü? Yani kısaca neymiş tesettür,”Dışı örterken, içeride ne olduğuna dikkat etmek.”

Hacer Esra Derinsu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder