10 Eylül 2013 Salı

Kırmızı Et Pişirmenin Püf Noktaları/Eti Yumuşacık Yapmak

Lokantalardan birine gidiyorsunuz, önünüze ocakta pişirilmiş veya kızartırılmış lokum gibi yumuşacık bir et geliyor. Afiyetle yerken tabi hesapları da düşünmeden edemiyorsunuz. Çünkü muhtemelen eti çok güzel yapan bir mekansa, porsiyonu 15-20 TL'den aşağı değildir.
Bu blogta da bir kaç küçük püf noktayla etinizin nasıl daha lezzetli ve piştiğinde yumuşacık olacağını öğreneceksiniz.
Etin Yumuşacık Olması İçin Taktikler:
İşte Başlıyoruz,
1. Aldığınız et çok taze veya çok bayat olmamalı. Aynı gün kesilmiş et yenilmemelidir. Etinizin bayat olmamasını da içindeki kılcal yağlardan(mermer görünümde) anlıyoruz. Eğer bu yağlar sararmış ise o eti de almayın.
2. Etinizi 1,5-3 cm kalınlığında kestirin. Evde profesyonel ocak veya tava olmadığı için et çok kalın olmamalı.
3. Eti kasaba dövdürtmeyin.
4. Şimdi geldi eti daha yumuşak olması için marine etmeye. Etin tadını bastıracak kadar malzeme kullanmayın. Burda önemli olan asitlerle etteki sert kas dokusunun yumuşatılması. Tercihe göre zeytinyağı, tuz, karabiber, biraz limon suyu, soğan suyu, süt, yoğurt gibi malzemelerle dinlendirme işlemini yapabilirsiniz.
5. Eti pişirmeden 30-40 dk. önce buzdolabından çıkarın. Etinizin oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. Eti buzluğa sakın koymayın. Aldığınız gün tüketmeye çalışın.
6. Pişirmeden önce etin üzerine çok az yağ sürün.(Sızma zeytinyağı dışında istediğiniz bir sıvıyağ.)
/Ocakta Yapmak İçin:
1. Etinizi ocakta pişirecekseniz, dökümlü tava tercih edin. Eğer yoksa normal bir tavayı da kullanabilirsiniz.
2. Tavanın gerçekten çok iyi kızmış olması gerekiyor. (Üzerinden dumanlar çıkacak kadar.)
3. Etleri rahat çevirebileceğiniz şekilde aralıklı olarak yerleştirin. Tava yeteri kadar sıcaksa bir 'cos!' sesi mutlaka duyacaksınız.
4. Yeme tercihine göre etin iki tarafını da pişirin.
/Fırında Yapacaksanız:
1. Aynı şekilde tavanız iyice ısınmış olmalı.
2. Pişireceğiniz etlerin her iki tarafını da ocakta 1'er dakika kızartın.
3. Mühürlediğiniz(etin faydalı ve lezzetli sıvısını kaybetmemesi için yaptığınız 1 dk'lık işleme bu isim veriliyor.) eti istediğiniz şekilde fırında pişirin. Çok tutmamaya dikkat edin ki, et besin değerlerini kaybetmesin.

Afiyet olsun... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder