11 Eylül 2013 Çarşamba

Pilav Yapmanın Püf Noktaları/Tane Tane Pilav

Birçok ana yemeğin yanında şöyle kaşığınıza aldığınızda tane tane gözüken pilav hoşunuza gider değil mi? Oldukça iştah açıcı. Alışkanlık mı Türklerde bilmiyorum, et yemeği dendiğinde tabaktaki görüntüsünü hayal ettiğiniz zaman muhtemelen aklınıza pilav gelir. Et pisirmenin püf noktalarından bahsetmiştik. Sıra geldi pilava...
Günümüzde aklımıza gelemeyecek kadar çok malzemeyle pilav yapılabiliyor. Ama malzemeden önce lezzetli tane tane pilav nasıl pişirilir, hadi kurallarını öğrenelim.


KURAL 1: Normalde ölçü bire ikidir. Yani 1 bardak pirince 2 bardak su ilavesi yapılır. Ama eğer ki pirinci 1 saat önceden tuzlu sıcak suya bastırıyorsanız bu ölçü bire bir olur. Yani 1 bardak pirince 1 bardak su. Çok vaktiniz yoksa, yarım saat bekletebiliyorsanız 1 bardak pirince 1,5 su bardağı su yeterli olur.

KURAL 2: Suda bekletelim ya da bekletmeyelim soğuk suda bol yıkayıp nişastasının akmasını sağlamalıyız ki pilavımız lapa olmasın. Pilavı suyu berraklaşana kadar yıkayın.

KURAL 3: Elbetteki sağlık açısından zeytinyağı ile yapmak en makbulu. Ama gelin görün ki birde damak zevki var. Yağ oranını yarı yarıya tereyağ ve sıvıyağ olarak yaparsak hem damak zevkinden vazgeçmemiş hemde sağlığımıza fazla zarar vermemiş oluruz. Ayrıca sıvıyağ katılan pilav daha parlak olur.

KURAL 4: Tencerenin kapağını açıp sürekli kontrol etmemeli ve karıştırmamalıyız. Sürekli karıştırılan pilav da pirincin içindeki nişasta açığa çıkacağından pilav lapa olur.

KURAL 5: Pilavın renginin beyaz olmasını istiyorsak pişerken içine 1-2 damla limon suyu damlatılır.

KURAL 6: Tencere seçimide önemlidir. Fazla derin olmayan geniş bir tencerede pişen pilav demlenme esnasında lapa olmasını engeller.

KURAL 7: En son olarak göz göz olduğunda kontrol edilir eğerki pirinçlerin ortasında beyazlık yok ise altı kapatılır. delikli bir kaşık ile karıştırılı ki içerdeki buhar dışarı daha çabuk çıksın üzerine bir yağlı kağıt yada temiz bir havlu örtülüp demlenmeye bırakılır.

Yok pirinçlerde biraz kıtırlık var ise çok az kaynamış su ilave edilerek biraz daha çekmesi sağlanır. Daha sonra karıştırılıp demlenmeye bırakılır.

KAVURMA YÖNTEMİ:

Benim kullandığım yöntemde budur. Eritilmiş yağa pirinçler ve tuz ilave edilerek şeffaflaşana kadar kavrulur. Kaynamış su ilave edilerek ağzı sıkıca kapatılarak pişirilir. Demlenmeye bırakılır.

SALMA YÖNTEMİ:

Eskiler genelde bu yöntemi kullanır. Bana göre biraz tehlikeli bir yöntemmiş gibi gelir. Hiç yanaşmadım yapmaya o yüzden.
Yeteri kadar suya yağ ve tuz ilave edilerek kaynatılır. Pirinçler ilave edilip pişrilir. Demlenmeye bırakılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder